Taal

Taalachterstand
Taal bestaat uit het begrijpen en produceren van klanken, woorden en zinnen. Als je kind op taalgebied achterblijft bij leeftijdsgenootjes, dan kan er sprake zijn van een achterstand in de taalontwikkeling. Wanneer er sprake is van een taalachterstand, is logopedie zinvol. Je kind heeft bijvoorbeeld moeite met het begrijpen van wat er gezegd wordt, spreekt in ´kromme´ korte zinnen of heeft moeite met het leren van nieuwe woorden of met het vertellen van een verhaal. Ook kan het zo zijn dat het kind moeite heeft met de zogenoemde communicatievoorwaarden, zoals moeite met op zijn beurt te wachten of weinig oogcontact maken. Een taalachterstand veroorzaakt vaak frustraties in de communicatie met anderen. Een taalachterstand kan verschillende oorzaken hebben. Er kan sprake zijn van onvoldoende taalaanbod of er kan sprake zijn van een taalontwikkelingsstoornis.

Taalontwikkelingsstoornis (TOS)
Een taalontwikkelingsstoornis (ook wel TOS genoemd) is een neurobiologische ontwikkelingsstoornis. Dit betekent dat het een aangeboren stoornis is. Kinderen met een TOS hebben moeite met het begrijpen en gebruiken van de taal. De verdere ontwikkeling van het kind, zoals intelligentie en gehoor, zijn gemiddeld.

Je kunt een TOS herkennen aan de volgende kenmerken:
- Het kind praat (nog) niet of weinig.
- Het kind kent weinig woorden.
- Het kind heeft moeite om op een woord te komen.
- Het kind is niet goed te verstaan.
- Het kind lijkt niet te luisteren.
- Het kind maakt korte zinnen of veel fouten bij het maken van zinnen.
- Het kind wordt boos of trekt zich terug als hij of zij niet begrepen wordt of anderen niet begrijpt.

Om een TOS vast te kunnen stellen, zal bij het audiologisch centrum uitgebreid spraaktaalonderzoek plaatsvinden.
Daarnaast wordt er een intelligentieonderzoek en gehooronderzoek gedaan om vast te stellen dat er enkel sprake is van
een taalstoornis. De logopedist kan jou en je kind hierbij begeleiden en behandeling na het onderzoek kan plaatsvinden in de logopediepraktijk.

Wat doet de logopedist?
Er zijn diverse therapievormen, zoals indirecte therapie en directe therapie. Bij indirecte therapie wordt ouders uitgelegd en voorgedaan hoe zij de taalontwikkeling het beste kunnen stimuleren. Ook wordt er soms gewerkt met ondersteunende gebaren. Ouders leren bij indirecte therapie waar ze op kunnen letten in de communicatie met hun kind, waardoor het kind zoveel mogelijk kansen kan benutten om te communiceren.
Bij directe therapie wordt het kind behandeld door de logopedist. Ook bij directe therapie worden ouders betrokken, zodat zij weten hoe ze de oefeningen thuis met hun kind kunnen oefenen.